Πόλεμος για μιαν Ελένη;

Πέρυσι – 2011 – συμπληρώθηκαν σαράντα χρόνια απ’ το θάνατο του Γιώργου Σεφέρη. Πόσο, αλήθεια, γρήγορα μας φεύγει ο χρόνος! Σχεδόν απίστευτο ότι πέρασαν τόσα χρόνια από κείνον το δύσκολο Σεπτέμβρη του 1971.

Όμως το 2011 σωρεύτηκαν πολλές ανάλογες επέτειοι: τα εκατόχρονα απ’ το θάνατο του Παπαδιαμάντη αλλά και απ’ τη γέννηση του Ελύτη· τα εξηντάχρονα απ’ το θάνατο του Σικελιανού αλλά και τα εκατό χρόνια απ’ τη γέννηση του Τσίρκα!

Μέσα σε τόσες επετειακές συγκυρίες, αυτή του Σεφέρη έμοιαζε κάπως να «χωνεύεται» και να σβήνει. Όπως κι αυτές, βέβαια, του Σικελιανού και του Τσίρκα. Την πρωτοκαθεδρία της μνήμης και των τιμών την κέρδισαν ο μέγιστος Παπαδιαμάντης και ο κορυφαίος λυρισμός του Ελύτη, ο αίθριος και ο στοχαστικός ταυτόχρονα.

Όμως εμείς σήμερα μιλάμε μόνο για τον ποιητή Γιώργο Σεφέρη. Ανήκει στους μείζονες ποιητές του 20ου αιώνα. Διαλέξαμε ένα από τα πιο γνωστά ποιήματά του: την Ελένη και δίνουμε στα όσα ακολουθούν μια δοκιμή ερμηνείας και μια σύντομη και εντελώς ενδεικτική βιβλιογραφία.

Seferis_Eleni.pdf

Αυτά τα δύο στοιχεία – δοκιμή ερμηνείας και βιβλιογραφία – θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως πιλότοι και ως βοηθοί για τις ανάλογες εργασίες που κάνουν από τη φετινή χρονιά οι μαθητές των Λυκείων. Κανείς – και πολύ περισσότερο ένας μαθητής – δεν θα μπορούσε να γράψει κάτι, χωρίς ένα μικρό υπόδειγμα και χωρίς μια στοιχειώδη βιβλιογραφική κατοχύρωση.

ΝΠ, 16/03/2012

ΥΓ: Και για να επιβεβαιωθεί ότι το διαδίκτυο είναι πρωτογενής πηγή πληροφόρησης, θυμίζουμε την «Ημερίδα μνήμης και τιμής για τον Γιώργο Σεφέρη» με πλούσιο υλικό για τον ποιητή (24 Μαρτίου 2012, Εκπαιδευτήρια Δούκα).

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s