Πώς κατανοώ ένα θέμα; Πώς οργανώνω το πλάνο εργασίας μου; Είμαστε δημιουργοί της γνώσης;

Οι ερευνητικές εργασίες πρωτοεφαρμόστηκαν, ως διδακτικό και ερευνητικό σχήμα, πέρυσι στην Α΄ Λυκείου. Από τη φετινή χρονιά, το μάθημα, ανανεωμένο και εμπλουτισμένο με την πείρα μιας χρονιάς, προεκτείνεται στη Β΄ Λυκείου. Ουσιαστική και πολλά υποσχόμενη αυτή η διδακτική διερεύνηση του μαθήματος. Αρχίζουμε πλέον, όλοι μας να κατανοούμε το μέγα αυτονόητο της διδακτικής πράξης: σημασία δεν έχει το να αποθησαυρίζω και να αποθηκεύω στη μνήμη μου έτοιμα πακέτα γνώσεων. Το ουσιώδες είναι να αναζητώ τη γνώση και να χαίρομαι τη χαρά της αναζήτησης και πρωτίστως, της ανακάλυψης!

Αυτό το αξίωμα, ως κυρίαρχη ουσία της διδακτικής, αναδεικνύει το μαθητή σε αναζητητή της γνώσης. Μαθαίνει δηλαδή ο μαθητής να ανιχνεύει καινούρια μαθησιακά περιβάλλοντα. Ιδιαίτερα μαθαίνει και αποκτά τη δεξιότητα να επισημαίνει, με τη διαδικτυακή διερεύνηση, να αξιολογεί και, τελικά, να επιλέγει όσα γνωσιακά στοιχεία προαπαιτούνται για την ολοκλήρωση του έργου που έχει αναλάβει. Αυτός ο τρόπος αναζήτησης, ανεύρεσης, αξιολόγησης, επιλογής και αξιοποίησης της γνώσης καθιστά, τελικά, το μαθητή συν-δημιουργό της γνωσιακής και μαθησιακής του εξέλιξης.

 Πώς λοιπόν πρέπει καταρχήν να συν-εργαστούμε σε ένα θέμα και να οργανώσουμε αποτελεσματικότερα μια ερευνητική εργασία;

Το πρώτο αυτονόητο βήμα είναι η επιλογή του θέματος μέσα από συγκεκριμένους θεματικούς κύκλους και η προσπάθεια πλήρους κατανόησης του θέματος, μαζί φυσικά με τη διάσπασή του σε μικρότερα και πιο κατανοητά υποθέματα. Το δεύτερο, μέσα πάντα από συγκεκριμένα ερευνητικά βήματα, είναι η κατάστρωση ενός σχεδίου, ενός πλάνου εργασίας.

Παρουσιάζονται, λοιπόν, στη νέα ιστονησίδα εκπαίδευσης και πολιτισμού, τη Φιλογνωσία, τα πρώτα κρίσιμα βήματα που είναι απαραίτητο να γίνουν, ώστε μία ερευνητική εργασία να ξεκινήσει σε σωστές βάσεις (πηγή:  Kεφ. 01, βιβλίο «Ψηφιακές Ερευνητικές Εργασίες»).

ΝΠ, ΓΚ, 21/08/2012

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s