Γιατί να οργανώσω τις πληροφορίες; Με ποιο τρόπο να αναπαραστήσω τα δεδομένα μου;

Με δεδομένη την ύπαρξη μιας απίστευτα πλέον αχανούς ποσότητας πληροφοριών, ειδικότερα μάλιστα στις δισεκατομμύρια σελίδες του παγκόσμιου ιστού, υπάρχει η θεμελιώδης ανάγκη αυτή η πληροφορία να είναι καλά οργανωμένη αλλά και εμείς, συνθέτοντας νέα πληροφορία, να την οργανώνουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Με τις πληροφορίες και τα δεδομένα μπορούμε λοιπόν να έχουμε μια συνεχή διπλή ροή «εισόδου»-«εξόδου» και μια αμφίδρομη σχέση:

  •  «παραλήπτη», όπου εμείς, μέσα από τις προσωπικές μας επιλογές, εντοπίζουμε και αντλούμε πληροφορίες, και
  • «αποστολέα», όπου εμείς, μέσα από τις δραστηριότητές μας, δημιουργούμε τις δικές μας ή νέες πληροφορίες.

Η ίδια η επιστήμη της Πληροφορικής έχει ειδικό κλάδο διδασκαλίας, μελέτης και έρευνας, ο οποίος ονομάζεται Δομές Δεδομένων (συνήθως συνδυάζεται και με τους Αλγορίθμους) και αναφέρεται ακριβώς στο πώς οργανώνονται και αποθηκεύονται τα δεδομένα στον υπολογιστή, ώστε να χρησιμοποιούνται αποδοτικά: και προς τη μία κατεύθυνση, πώς δηλαδή μπορούμε να τις εισάγουμε στον υπολογιστή μας και ως προς την άλλη πώς δηλαδή μπορούμε να τις εξάγουμε από τον υπολογιστή μας.

Με απλοποιημένες τέτοιες δομές μπορούμε να οργανώσουμε το μεγαλύτερο σχεδόν τμήμα του υλικού μας, είτε πρόκειται για την έντυπη μορφή της εργασίας μας, είτε για οποιαδήποτε άλλη μορφή. Τα βασικά ερωτήματα είναι:

  •  Γιατί να οργανώσω τις πληροφορίες μου;
  • Πώς να οργανώσω καλύτερα το πολυμεσικό μου υλικό;

Στη νέα ιστονησίδα εκπαίδευσης και πολιτισμού, τη Φιλογνωσία, δίνουμε ενδεικτικές απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά, εστιάζοντας όμως στον ψηφιακό τρόπο αναπαράστασης των δεδομένων, αφού μία ερευνητική εργασία οπωσδήποτε αξιοποιεί ένα ή και περισσότερα τέτοια [πολύ]μέσα (πηγή: 2ο κεφ. από το βιβλίο «Ψηφιακές Ερευνητικές Εργασίες»).

ΓΚ, ΝΠ, 23/09/2012

ΥΓ: Σήμερα, ας θυμηθούμε, είναι 23 Σεπτεμβρίου, η ημέρα της φθινοπωρινής ισημερίας, όπου για δεύτερη, και τελευταία, φορά μέσα στο χρόνο η μέρα διαρκεί ακριβώς όσο και η νύχτα! Όμως (δυστυχώς για μερικούς) από εδώ και πέρα, η νύχτα συνεχίζει να μεγαλώνει, αλλά να είναι πια μεγαλύτερη από τη μέρα…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s