«Φωτόδεντρο» μια πηγή γνώσης: τα LOMs του Ψηφιακού Σχολείου…

Η λέξη «Φωτόδεντρο» μας παραπέμπει καταρχήν στο ομώνυμο έργο του Οδυσσέα Ελύτη «Tο Φωτόδεντρο και η Δέκατη Tέταρτη Oμορφιά» (Ίκαρος 1971). Έχει χρησιμοποιηθεί ως λέξη ποικιλοτρόπως,  αλλά τελευταία σηματοδοτεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό έργο στο Ψηφιακό Σχολείο: Το Πανελλήνιο Ψηφιακό Αποθετήριο Μαθησιακών Αντικειμένων για την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Σχεδιάστηκε για να αποτελέσει κεντρικό σημείο πρόσβασης στο ψηφιακό εκπαιδευτικό περιεχόμενο και είναι ανοιχτό σε όλους, μαθητές, δασκάλους, γονείς αλλά και κάθε ενδιαφερόμενο.

Photodentro1

Με την εισροή στο διαδίκτυο αμέτρητου πλήθους ψηφιακού εκπαιδευτικού υλικού (κυρίως κατά την web 2.0 εποχή του), ήταν πλέον σημαντική ανάγκη, το υλικό αυτό να κατηγοριοποιηθεί και να χαρακτηρισθεί με μεταδεδομένα (αυτό σημαίνει και LOM: Learning Object Metadata), ώστε να υπάρχει εύκολη πρόσβαση σε αυτό. Ένα αρχικό ελληνικό έργο προς την κατεύθυνση αυτή, ήταν και το: E-LAND: Ένα Ολοκληρωμένο Εικονικό Περιβάλλον Υποστήριξης Μαθησιακών Κοινοτήτων στο Διαδίκτυο, κατά το οποίο συγκεντρώθηκαν και χαρακτηρίστηκαν το 2004 πάνω από 3.000 μαθησιακά αντικείμενα από το ΙΠΕΤ, το ΙΠΤΗΛ, τα Εκπαιδευτήρια Δούκα, το Κολλέγιο Αθηνών και την Conceptum.

eland

Αξίζει εδώ να δώσουμε ένα παράδειγμα στο «Φωτόδεντρο«… Ας υποθέσουμε ότι έχουμε εντοπίσει μέσα στα Εμπλουτισμένα Βιβλία της Γεωγραφίας Β’ Γυμνασίου, την εφαρμογή «Εγκάρσια τομή στην επιφάνεια της Γης» (με 5 «κλικ», ξεκινώντας από την επιλογή «Β’ Γυμνασίου» του Ψηφιακού Σχολείου, για να φτάσουμε στη «Διαμόρφωση του αναγλύφου στην Ευρώπη«, κεφ. 7). Η ίδια εφαρμογή, με λέξεις κλειδιά: «υψόμετρο», εμφανίζεται άμεσα στην αναζήτηση του «Φωτόδεντρου», χωρίς πλοήγηση στην πληθώρα των σελίδων που υπάρχουν στα Εμπλουτισμένα Βιβλία!

Photodentro2

Τη στιγμή που γράφεται το άρθρο αυτό υπάρχουν στο «Φωτόδεντρο» 1008 μαθησιακά αντικείμενα (25/2/2013), από διάφορα γνωστικά αντικείμενα, ΤΠΕ, Γεωγραφία, Χημεία, Θρησκευτικά, Αισθητική Αγωγή κλπ., τα οποία συνεχώς εμπλουτίζονται, οπότε προβλέπεται μέχρι τις αρχές της νέας σχολικής χρονιάς να ξεπεράσουν τα 5.000 και μελλοντικά τα 10.000, και από διάφορες άλλες πηγές. Καλή πλοήγηση…

 ΓΚ, 25/2/2013

ΥΓ: Εκ των υστέρων πληροφορηθήκαμε ότι λειτουργεί πλέον και το νέο «παρακλάδι» του «Φωτόδεντρου» για τα Εκπαιδευτικά Βίντεο, το οποίο περιλαμβάνει βίντεο της Εκπαιδευτικής Τηλεόρασης για το έδρο «Edu TubePlus«…

7 σκέψεις σχετικά με το “«Φωτόδεντρο» μια πηγή γνώσης: τα LOMs του Ψηφιακού Σχολείου…”

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s