Οδηγός

Η γνώση δεν προσφέρεται. Οικοδομείται λίγο λίγο με προσπάθεια και κόπο πολύ. Σήμερα, μάλιστα, τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα. Ζούμε σε καταστάσεις γνωστικού πληθωρισμού και υπεραφθονίας. Καθημερινός πλέον ο καταιγισμός από νέα δεδομένα. Μας πολιορκούν προκλητικά οι καινούριες γνώσεις. Αμέτρητοι όγκοι πληροφοριών μας κατακλύζουν.

Πώς τα προσεγγίζει κανείς όλα αυτά; Μήπως τυφλά και αμέθοδα, άρρυθμα και ανοργάνωτα; Φυσικά, ένας τέτοιος δρόμος για την αναζήτηση της γνώσης, θα ήταν ολοκληρωτικά λαθεμένος.

Χρειάζεται σύστημα, οργανωμένη μέθοδος· αυτό που στη γλώσσα της επιστήμης το λέμε:

Μεθοδολογία έρευνας

 Σ’ αυτό, ακριβώς, κατατείνουν οι ερευνητικές εργασίες, που εισάγονται ως μεθοδολογία στο Γυμνάσιο,  ως «μάθημα» στο Λύκειο, στο Γυμνάσιο, αλλά και που ζητούνται πλέον σε κάθε Πανεπιστημιακή Σχολή. Στο να εξοικειωθούν δηλαδή, λίγο λίγο, οι μαθητές και οι σπουδαστές με την ερευνητική μέθοδο, με την αναζήτηση της γνώσης και της πληροφορίας.

Σε μια εποχή που το κυρίαρχο χρώμα το προσδίδουν οι ψηφιακές κατακτήσεις, είναι φυσικό να ορισθεί, ως πρωτογενής πηγή έρευνας, το διαδίκτυο. Πρέπει, τελικά, να μάθουμε τους τρόπους έρευνας και να καταστούμε:

Αυτοδύναμοι αναζητητές της γνώσης

Σ’ αυτόν τον στόχο κατατείνουμε με τις Ψηφιακές Ερευνητικές Εργασίες, ως δημιουργικός οδηγός – βιβλίο… Να δείξουμε δηλαδή τους απλούς βηματισμούς στην αναζήτηση της γνώσης, για να μάθουμε, μαθητές, σπουδαστές και οποιοσδήποτε σχετίζεται με την εκπαιδευτική διαδικασία, να αυτοδιαχειριζόμαστε πλέον τα πράγματα. Αυτά τα απλά μαθήματα μεθοδικής έρευνας μπορούμε να τα συνοψίσουμε σε τέσσερα μόνο βήματα:

Digital_Artifact

Αυτονόητο, βέβαια, και το εξής: αν δεν επιδιώκαμε αυτόν τον ωραίο δρόμο αναζήτησης και κατάκτησης της γνώσης, αυτό το ιστολόγιο δεν θα είχε νόημα.

Καλοκαίρι 2011

ΝΠ, ΓΚ

 

3 σκέψεις σχετικά με το “Οδηγός”

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

ερευνώ, συνθέτω, δημιουργώ!