Οι κοινότητες μάθησης οδήγησαν στη δημιουργία νέων εργαλείων, ή τα εργαλεία δημιουργούν κοινότητες μάθησης;

Με δεδομένη την ύπαρξη μιας απίστευτα πλέον αχανούς ποσότητας πληροφοριών, ειδικότερα μάλιστα στις δισεκατομμύρια σελίδες του παγκόσμιου ιστού, υπάρχει η θεμελιώδης ανάγκη αυτή η πληροφορία να είναι καλά οργανωμένη αλλά και εμείς, συνθέτοντας νέα πληροφορία, να την οργανώνουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Πέρα όμως από την καλά οργανωμένη πληροφορία, ίσως πιο σημαντικό είναι να ξέρουμε ποιες, από όλες αυτές τις πληροφορίες, συνιστούν για εμάς ένα προσωπικό «δίκτυο» ενημέρωσης, μάθησης και οργάνωσής της…

Το ερώτημα λοιπόν που θέσαμε στον τίτλο, είναι πολύ δύσκολο, και σίγουρα δεν θα το διερευνήσουμε στο πλαίσιο αυτής της δημοσίευσης! Βασικός στόχος της είναι μόνο να παραθέσει κάποιες σημαντικές σχετικές πηγές, αλλά κυρίως πως μια παλιά ιδέα (οι κοινότητες μάθησης), μπορεί να πάρει μια νέα «μορφή», ως PLNs, δηλαδή Personal Learning Networks, μέσα από τα νέα εργαλεία των κοινωνικών δικτύων. Υπάρχουν πολλές και ενδιαφέρουσες σχετικές αναφορές (π.χ. το PLN – Δίκτυο Προσωπικής Μάθησης).

Σε συνέχεια μιας παρουσίασης (που έγινε στα ΠΑΚΕ Αττικής 13/02/2012, βλέπε και «Γνώσεις και Πληροφορίες – Blogs και Wikis…» στις 20/09/2011), συνεχίζουμε με μια νέα πιο εστιασμένη παρουσίαση για ενδεικτικές ιδέες και εργαλεία Web 2.0 με τα οποία μπορεί κανείς να δημιουργήσει ένα Προσωπικό Δίκτυο Μάθησης. Είναι ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα στο οποίο θα επανέλθουμε (ελπίζουμε σύντομα)!

Κοινότητες Μάθησης: Μέθοδοι και πρακτικές δημιουργίας και υποστήριξης

Πηγές:

Bloom_Digital_Taxonomy-v3

Creating_Connecting

Learning_Communities

PLN_Weisgerber_Butler

Understanding_Virtual_Pedagogies_IdeasLAB

Web2_Framework

Blooms_Qicksheets-281

 ΓΚ, 13/02/2012

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s